Böyle bir elbiseye sahip olamak için profesyonel düzeyde örgü bilmenize gerek yok. Bu işin en büyük sırrını şimdi sizinle paylaşıyorum; Kendi beden ölçünüzü bilmek ve vücudunuza uygun kalıbı çıkartmak işimizin yarısından fazlasını oluşturuyor. Kalıp olarak önceden sahip olduğunuz bir elbiseyi veya dikiş için hazırlanan patronları kullanabilirsiniz. Biraz daha geniş ya da dar, daha uzun ya da kısa olarak dilediğiniz gibi bir kalıp hazırlayabilirsiniz. Bir diğer sır da, ip dükkanlarını bol bol gezip, ürünleri incelemektir.

Fotoğrafını gördüğünüz elbiseyi tamamen düz örgüden oluşturdum. Sadece etek, kol ve yaka kenarlarında pirinç örgü kullandım. Kullandığım ipin üzerinde küçük simli toplar bulunuyor. Böyle bir ipe sahip olunca da herhangi bir örnek kullanmaya gerek kalmadı. Kısaca yapımını anlatmak istiyorum. Benim elbisemi 38 beden için hazırladım. 4,5 numara örgü şişi ve orta kalınlıkta, pamuk sim karışımlı fantezi bir ip kullandım. İlmek sayılarını hesaplamak için İlmek Sayısı Hesaplama Tekniğinden faydalanmanızı tavsiye ederim.

Örgü elbiseyi örmeye etek ucundan başladım. Kalıba göre eksiltme ve arttırma yaptım. Eksiltme ve arttırmaları örgünün yanlarından yapmadım. Şiş üzerindeki ilmek sayımı 3 eşit ilmek sayısı olarak ayırdım. Örneğin; etek ucundaki ilmek sayısı 152 ilmek ise, 51. ve 102. ilmekleri ters örgü ördüm. Bu ters örgüler benim eksiltme çubuklarım. 8 sırada bir eksiltme çubuklarının önündeki ve ardındaki ilmekleri eksilttim. Böylece kalıba bağlı kalarak örgümü tamamladım.

Shares: