Haraşo, örgü örmeyi öğrenen herkesin, ilk deneyimidir, HARAŞO. En kolay örgü tekniği olmasından ileri gelir bu özelliği. Bütün ilmeklerin hep tersten ya da hep yüzden örülmesiyle ortaya çıkan bir tekniktir. Halk arasında her bir ilmeği için diş de denilir. Her tür örgüde kullanılır. Paspas, battaniyeden tutun da atkı, bere, hırka, kazak… her şey örülür.

Pek narin bir dokuya sahip değildir haraşo. Ama kullanıldığı örgüye, şiş numarasına ve ip çeşidine göre farklı görünümler kazanır.

Örgü Pınarı haraşo tekniğini bu kez baklava şeklinde örüp birleştirerek uzun bir hırka tasarladı. Daha önceki Bindallı Hırkanın bir benzeri. Bindallı uzun hırkada ince moher ip ve 4 numara şiş kullanılmıştı. Bu modelde orta kalın yünlü ip ve 5 numara şiş kullanılmıştır.

Uzun hırkanın tümü haraşo tekniği ile örüldü. Etek ucundaki kare motif için 31+1+31=63 ilmek atılır. Her ön sırada tam ortadaki 3 ilmek birlikte örülerek eksiltme yapılır. Tüm ilmekler bittiğinde iplik kopartılır ve tekrar 63 ilmek atılıp bir önceki gibi örülür. Toplamda 5 adet kare motif yapılır. Bir üst sıradaki motifler için, alt sıra için örülen motiflerden 29+1+29 ilmek çıkartılır. Ve haraşo örgü ortadaki 3 ilmek her ön sırada eksiltilerek devam eder.

For English click here.

Shares: