Örgü giysileri uygun şekilde muhafaza etmek, giysilerin ömrünü uzatır.
Örgü giysileri uygun şekilde muhafaza etmek, giysilerin ömrünü uzatır.

Örgü örerken çok hayal kurarım ben. Örgümün gelecekteki neslime miras kalmasını isterim, emek veren her insan gibi. İnsanların, örgülerimden faydalanırken, beni anmalarını düşlerim. Bu sebepten örgü giysileri uzun yıllar saklamanın yollarını araştırdım, denemeler yaptım. Bu yazımda örgü giysileri, ilk günkü gibi, yepyeni muhafaza edebilmek için uygulamamız gereken bazı hususlardan bahsetmek istiyorum.

1-) Saklayacağınız örgü giysi öncelikle ve kesinlikle temiz olmalı. Örgüler mutlaka elde, ılık su ve şampuan ile yıkanmalı. Makinede hassas yıkama yapılsa bile, elde yıkamanın sonuçlarını veremez. Örgü giysiyi yıkadıktan sonra, temiz bir havlunun üzerine düzgünce yayarak rulo şeklinde sarın ve açın. Bu işlemi bir kaç kez daha, giysiniz ıslak halden nemli hale gelinceye kadar yapın. Fazla suyu böylece alın. Kuruturken kesinlikle mandal kullanmayın, direk güneş ışığından koruyun ve kesinlikle asmayın. Sarkmalara neden olur. Düz bir zemine yayarak kurumasını sağlayın.

2-) Örgü giysileri sık sık yıkamayın. Ne kadar dikkat edilse de yıkama, eskimeye sebep olur. Bunun için her kullanımdan sonra direk güneş ışığı almayan havadar bir yerde havalandırın.

3-) Örgü giysileri dolapta muhafaza ederken dikkat edilecek noktalar vardır. Son yıllarda çok popüler hale gelen karton kutular ile plastik vakumlu poşet ve kaplar, giysileri muhafaza etmek için düşünebileceğiniz seçeneklerden biri. Bu tür ürünleri hassas olmayan kot ve tişört gibi giysilerinizi depolamak için rahatlıkla kullanabilirsiniz Ama teknolojinin getirdiği bu kolaylığı, binbir emekle dokuduğumuz örgü giysilerde kullanamayız. Çünkü örgüler, doğal lif ve elyaflardan oluşuyor ve onların hava sirkülasyonuna ihtiyaçları var. Hava geçirmez kaplar nemi tutar ve küf, sararma gibi sorunlara yol açar. Örgü giysileri doğru koruma için pamuk, keten gibi nefes alabilen kumaşlardan yapılmış hurçlar ya da bohçalar kullanılmalıdır. Altı ayda bir çıkartıp havalandırılmalı sonra tekrar yerine konmalıdır.

Lavanta keseleri örgü giysileri saklamada iyi bir yöntem.
Lavanta keseleri örgü giysileri saklamada iyi bir yöntem.

4-) Örgüleri güvelere yedirmeyin; Her ortamda yaşayabilen ve yün, ipek gibi doğal liflerle beslenen başbelası güvelerden korunmanın yolları var. Eskiden naftalin kullanılırdı güvelerden korunmak için. Ama uzmanlar naftalinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söylüyor. Örgülerin arasına, küçük lavanta keseleri ve sedir ağacı yongaları yerleştirin. Lavanta, nemi çekeceği gibi, güzel bir koku da verecektir. Sedir ağacı yongaları veya kabukları ise güveleri giysilerinizden uzak tutacaktır. Bunları aktarlardan kolaylıkla bulabilirsiniz. Ama giysilere direk temas etmemeli. Bir kesenin içinde alana yerleştirilmeli.

Shares: